Världskulturmuséet i Göteborg - tema: människans skatter
Vad?
Ett studiebesök på utställningen "Jordlingar" på världskulturmuséet i Göteborg kan vidare kopplas till ett arbete kring temat "människans skatter".
Detta tema innebär att elever med utställningen som inspirationskälla väljer ut och utforskar områden som människan lyckats med/är bra på. Eleverna kan fotografera eller anteckna på plats, för att sedan utveckla en egen presentation av det område de valt (exempelvis språk, byggnader, uppfinningar, skulpturer, lyrik, tecken osv.). Eleverna får sedan presentera sitt valda område med hjälp av en kombination av ord, bild och ljud.
Exempel på texttyper: faktatext, lyrik
Hur?
- rundvisning med guide på muséets utställning
- egen dokumentation med kamera/anteckningsblock av valt område
- Samla information om valt område (historik och nutid)
- Presentera med hjälp av ljud (exempelvis tal eller inspelning) och bild (exempelvis foto eller teckning)
För att stötta elevernas utveckling av en presentation kan läraren innan arbetets start visa exempel på hur en presentation kan se ut. Läraren kan också se till att eleverna får feedback under arbetets gång. Exempelvis genom att skapa arbetsgrupper med 2-4 elever som ger feedback till varandra genom ett responsformulär skapat av läraren.
Varför?
Eleverna får utifrån ett eget valt område utveckla förmågan att:
- "Använda och ta del av många olika uttrycksformer"
- "Arbeta undersökande"
- Förmedla sig genom olika uttrycksformer (LGR 11, sid. 13-14 och 20)
Arbetet ska innehålla respons under arbetets gång och sedan presenteras för att eleverna ska kunna ta hjälp av varandras idéer och kunskaper, ha en reell mottagare till sitt arbete, samt få möjlighet att ta reda på hur deras arbete uppfattas ur någon annans perspektiv.
För vem?
Innehållet är tänkt för elever i årskurs 4-6, men kan anpassas till andra årskursers förmågor och förförståelse