Konsthallen i Borås

Utställning: Pija Lindenbaums barnbok "Gittan och Gråvargarna"

"Gittan är rädd för att klättra på lekstugans tak. Tänk  om man ramlar ner! Men gittan vågar stoppa ned handen i vargens gap. Hon gör det för att plocka ut en kotte som har fastnat"

Vad?

Med hjälp av en saga genom lek/drama uttrycka egna rädslor

Hur?

Genom att göra ett studiebesök på Konsthallen i Borås får elever ta del av  Pija Lindenbaums barnbok "Gittan och Gråvargarna" audiellt, visuellt, kinestetiskt och taktilt.

* Läraren högläser boken  

* Elever får själva titta i boken och illustrationerna på väggarna

* Läraren lyfter någon av de frågor som finns formulerade vid illustrationerna. Exempelvis: Vad är du rädd för? Hur leker/fantiserar du bort rädslorna?

* Ge eleverna i uppgift att reflektera och diskutera dessa frågor och på något sätt visa sina svar genom att använda kroppen och rummet som uttrycksmedel.

Visa eleverna ett konkret exempel: Jag är rädd för hundar (titta på vargarna och se rädd ut)- Jag leker bort rädslan genom att låtsas som att hundarna är mina vänner som glömt av hur man pratar (prata lugnt med vargstatyerna och försök kommunicera). Kanske vågar jag sedan gå fram och klappa "hundarna", eller så har jag i alla fall mött och satt ord på min rädsla och använt en metod för att bemöta den.

* Eleverna kan klättra, känna och leka kring vargarna, lekstugan, bäcken och skogen som finns uppbyggd som scen/lekhörna i rummet.

Varför?

Skolan ska verka för att eleven "kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud", dessutom ska läraren "ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande, stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan och ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel" (Lgr 11, s.14)