DRIVHUSET I BORÅS
”Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar högskolenära över hela landet. Resultatet är livskraftiga företag som är redo för framtiden.” (citat från https://www.drivhuset.se/boras )
KREATIVITET – ATT LÄRA SIG “TÄNKA UTANFÖR BOXEN”
Fråga dig hur du kan använda din kreativitet när du studerar. När kreativitet används uppstår nya marknader, ny teknik, nya politiska beslut, oväntade händelser och nya beteenden.
Träna din kreativa muskel genom att hitta lösningar på problem som irriterar. Genom att skapa ett problem som inte finns för att hitta nya lösningar (hur skulle exempelvis taxiåkande lösas om chauffören inte hittar?) eller läs en ny tidning, gå en ny väg, slå ihop två idéer och se vilka nya idéer det ger (ursprunglig källa: hemsida www.interesting.org).
För att använda din kreativa förmåga kan du exempelvis ”brainstorma” eller ställa frågor till problemet du har att lösa, annars kan det vara lätt att fastna i en ”tanketunnel”.
”Fyra vänner fick punktering på sin bil mitt ute på landsbygden. Tre av dem ställde sig frågan ”Var hittar jag en domkraft så att jag kan byta däck?” och gick åt olika håll för att leta efter en mack, en bondgård eller en verkstad.
Den fjärde frågade sig ”Hur kan jag lyfta upp sidan av bilen?” och använde två stockar som låg i närheten. De som letade efter en domkraft fastnade i tanketunneln. Den fjärde bröt sig fri från hur man brukar göra och visade prov på kreativitet.”
(KÄLLA: omarbetad och citerad PP-presentation från DRIVHUSET, Borås)
OM MIG SJÄLV:
I min yrkesroll tror jag att min kreativitet har en avgörande betydelse. Min kreativitet kan jag använda till att lösa de hinder jag möter, och hantera det överflöd av vardagsbestyr som ibland svämmar över. Min kreativitet är det som avgör hur jag tar mig an allt som kommer i min väg. Om jag skulle ta hänsyn till mina intressen och min utbildning kan jag arbeta med att stötta människor.
EXEMPEL PÅ UPPGIFTER:
ÖVA ASSOCIATIONSFÖRMÅGA
Övning:
Skrynkla ihop ett papper. Kasta pappersbollen mellan er. Den som får bollen ska snabbt associera utifrån det ord som senaste kastaren sa.
Startord: snöflinga
Övning:
Varva mellan att fråga efter snabba svar om vilken färg ordet står i, en vilken färg som bokstaveras.
RÖD VIT BLÅ SVART ORANGE RÖD LILA GRÖN BLÅ ROSA GUL
Övning:
Skriv ner 100 saker som du älskar eller tycker väldigt mycket om:
JAG TYCKER OM:
Min kudde
Mitt hem
Bekväma skor
Varma mössor
Varm sand på en badstrand vid havet
En riktigt kall dricka
Ljummet kaffe
Hela strumpor
Mjuka kläder
Värme
90 maträtter från världens alla hörn..
MÖJLIGHETSKARTAN
• Fyll i 10 saker du älskar (plocka t.ex från 100-listan, ej person/djur)
Min kudde
Mitt hem
Bekväma skor
Varma mössor
Varm sand på en badstrand vid havet
En riktigt kall dricka
Ljummet kaffe
Hela strumpor
Mjuka kläder
Värme
• Skriv upp tre talanger som du har/något du kan
Jag är bra på att kommunicera, lyssna och hitta logiska lösningar
• Fyll i 3 saker som du skulle vilja kunna/bli bättre på
Jag skulle vilja bli bättre på att organisera, fatta snabba beslut och hantera stressiga situationer.
• Fyll i utbildning(ar), kurser etc
Teaterutbildning, Grundlärarutbildning, Italienska-kurs, Spanska-kurs
ETT STEG….
1. Berätta för dina kamrater om:
• 10 saker från 100-listan
• 3 talanger och 3 möjligheter
• Din utbildning
2. Dina kamrater har som uppgift att använda tekniken brainstorming.
Om du tar hänsyn till dina intresseområden och din utbildning, vad kan du då arbeta med?
Punkt 1 och 2 får ta max 4 min per person.
Jag skulle kunna arbeta som kamratstödjare, tolk, eller med social stöttning. Ett yrke eller en livsstil som innefattar att stötta/hjälpa/göra skillnad för människor i utsatta situationer.
Övning:
Vad tror du skulle stå på någon annans 100-lista? (Bestäm en person) Vad har personen för bakgrund? Vilka fördomar har vi om denna valda person?
JAG TROR ATT MIN KURSANSVARIGES 100-LISTA SKULLE INNEHÅLLA:
Sjalar
Experimenterande
God lyxig mat
Pyssel (skapande)
Böcker
(KÄLLA FÖR ALLA ÖVNINGAR: omarbetat och citerat från PP-presentation från DRIVHUSET, Borås)
Kopplingar till Läroplanen (LGR 11):
”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.
Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse[…] Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser "(Lgr 11, s. 7)
Att aktivt arbeta med egna och andras förmågor tror jag är ett vinnande koncept för att forma individer som är lyhörda, medmänskliga och problemlösningsorienterade. Något som är ovärderliga egenskaper i vår snabbt föränderliga tid.