Område: Kol och akvarell
Vad?
Skissa och måla exempelvis äpplen med kol, skisspennor och akvarellfärger (röd, gul,blå, svart och vitt) för att utveckla förmågan att skapa rumslighet med hjälp av färger/skuggning/lager.
Varför?
För att utveckla förmågan att skapa med hantverksmässiga tekniker och verktyg (Lgr 11 2011, s.20) och utvecklas mot de kunskapskrav som ställs i ämnet bild i slutet av årskurs 6.
Kunskapskrav som uppgiften berör:
E: I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck
(I uppgiften: blandar med stöttning primärfärger och får fram en ny färg, använder pensel, provar och presenterar något exempel på resultat/reflektion)
C: I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck (i uppgiften: Med delvis stöttning blandar primärfärger och får fram flera färger och nyanserar (skuggar), använder pensel, provar och presenterar något exempel på resultat/reflektion)
A: I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck ( i uppfiften: blandar självständigt primärfärger och får fram flera färger och nyanserar (skuggar), använder pensel, provar och presenterar exempel på resultat/reflektion)
Hur?
OMRÅDE; KOL OCH SKISSPENNOR
Lärare presenterar verktyg , dess namn användning och funktion genom att demonstrera hur de kan användas
Eleverna vår i uppgift att skissa av ett äpple (färdigt exempel demonstreras).
Material: papper, kol, fixativ, skisspennor, stompfer, äpplen
Extrauppgift:
Eleverna tilldelas ett objekt som de får skissa av från så många olika vinklar som möjligt för att öva på att skissa "det dom ser" och inte bara rita en representation av hur ett objekt ser ut i minnet.
OMRÅDE; AKVARELL
Lärare presenterar verktyg , dess namn användning och funktion genom att demonstrera hur de kan användas.Läraren presenterar också både audiellt och visuellt grundfärgerna och hur dessa kan blandas för att skapa nya nyanser och färger och poängterar vid demonstrationen hur lager av färg kan användas för att skapa en tredimensionell känsla i bilden.
Läraren visar dessutom färdiga exempel på äpplen i svartvitt och i färg för att ytterligare tydliggöra hur färglager/nyanser på samma sätt som skuggningar med kol och grafit skapar dimension och djup i en bild.
Eleverna får i uppgift att på ett papper experimentera fram så många nyanser och färger som de kan, och presentera dessa på en färdig mall.
Nästa steg i uppgiften innebär att eleverna ska översätta sitt skissade äpple till färg (akvarell) med ljus och färgskiftningar.
Material: Temperablock röd, blå, gul, svart och vit , pensel, papper, vatten
ELEVEXEMPEL FRÅN ÅK 4:
ELEVEXEMPEL FRÅN ÅK 3
ELEVEXEMPEL FRÅN ÅK 5
EXTRALEKTION:
"Julpyssel" - Använd dina nya kunskaper och gör en tavla, julgranskula eller ett vykort i akvarell, kol eller blyerts
Lektionerna överlag kändes väldigt bra och fick ett positivt mottagande av eleverna. Upplägget blev tydligt och eleverna fick utrymme för att ställa praktiska frågor innan arbetet startade. Speciellt roligt var att några av de elever som i vanliga fall inte brukar ha ork/koncentration till att producera på bildlektionerna utförde uppgiften fullt ut. Däremot var det i många fall också så att planeringen hade för många steg för att eleverna skulle hinna med alla moment. En utförbar förändring skulle kunna vara att ägna fokus på lektionen fullt ut till experimenterandet av att blanda färger, eller att enbart skapa bilder i färg med dimension och djup. Detta skulle ge lektionen ett tydligare fokus och ge större utrymme och möjlighet till experimenterande.
Tillbaka till: Bild och undervisning