Möten med Bilder och Seendets språk

Eriksson, Yvonne & Göthlund, Anette (2004). Möten med bilder. Lund: Studentlitteratur

Hansson, Hasse, Karlsson, Sten-Gösta, Nordström, Gert Z (2006). Seendets språk: exempel från konst, reklam, nyhetsförmedling och semiotisk teori. Lund: Studentlitteratur
 

Böckerna ”Möten med bilder” och ”Seendets språk” behandlar bland annat olika bildanalysmetoder, bildspråk (bild som kommunikationsmedium), semiotik, bildområden, propaganda och dramaturgi. De både förklarar och ger konkreta exempel på hur exempelvis reklam riktas för att påverka en specifik målgrupp.

 

För att få grepp om hur bilder på olika sätt kommunicerar med oss som mottagare kan veckotidningar av alla dess slag fungera som en källa för att plocka ut bilder att analysera. Tillsammans med elever kan reklambilder analyseras med hjälp av frågor som exempelvis:

 

Vilket syfte har denna reklam?     Vem är mottagaren?    Hur framställs personer/saker i bilden? Förstår vi budskapet i reklamen?    Varför förstår vi/varför förstår vi inte?

 

Genom att plocka fram konkreta exempel att ställa frågor till blir det tydligt att bilder förmedlar ett budskap. Vilket budskap som i sin tur går fram beror på oss som mottagare, vart vi kommer ifrån, vilken förförståelse vi har osv. Detta leder oss vidare in på det som visuella kulturer handlar om, de sammanhang som finns kring de synintryck som produceras och används.
 

 

 

...

Ett annat sätt att skapa förståelse för hur bilders budskap och hur de tolkas beror på kultur, tid och plats är att gemensamt i grupp (lärare inkluderad) analysera bilder.

 

Studera en bild gemensamt:

Vad ser du/ni?   Vad tänker du på när du ser bilden (associationer)? Presentera fakta (se nedanför)

1. Archimboldo (1500-tal)- experiment med former. Syfte: Konstnärligt uttryck. Naturalistisk renässansbild

2. Edward Munch (Skriet-1800-tal)- Syfte: Konstnärligt uttryck av en händelse och död. Expressionism

3. Vincent van Gogh (1800-tal). Syfte: Visa fattigdom, arbete. Socialrealistiskt, naturalistiskt

4. Pablo Picasso (Guernica). Syfte: Förmedla händelse. Abstrakt expressionism

5. Leonardo da Vinci (monalisa). Syfte: porträtt efter beställningsjobb (renässans)

6. Gustav Klimt (kyssen). Syfte: avbilda sig själv och sin kärlek till en modell

7. Karl Larsson. Syfte: Berätta om en episod/tradition. Narrativ bild