Barns visuella kulturer
Sparrman, Anna (2006). Barns visuella kulturer – skolplanscher och idolbilder. Lund: Studentlitteratur.
Boken presenterar hur den visuella kulturen påverkar lärande. Inledningsvis presenteras en definition av vad visuell kultur kan innebära. I detta fall definieras "visuell kultur" som seendets samband med kulturella normer och värderingar. Vidare poängteras betydelsen av interaktion för att ge det visuella mening/betydelse (Sparrman 2006, ss.11-12). Sedan presenteras kapitelvis konkreta, reella exempel på hur den visuella kulturen i olika skol- och förskolemiljöer påverkat lärandet. I Kapitel 2 presenteras exempelvis hur barnens lek på en förskola direkt påverkades av hur rummen inreddes och vad rummen kallades för (ex: kuddis och dockis).
För att prova på hur olika slags komminikation ger mening åt det visuella har vi i samband med att ha läst denna boken fått prova på att utan hjälp av verbal kommunikation förmedla ett budskap. För att ytterligare tydliggöra kommunikationens betydelse skulle budskapet presenteras på en avskalad scen med endast olikfärgade dukar och kroppspråk som kommunikationsmedel. Vi fick utifrån färdiga påståenden om undervisning välja vilket påstående vi ville gestalta, sedan fick vi agera både förmedlare av ett budskap och mottagare som försökte tolka andras budskap.
Tillsamman med elever skulle en liknande övning kunna användas för att tydliggöra hur kroppsspråk och omgivning påverkar oss och vårt lärande. Genom att medvetandegöra omgivningens påverkan på lärandet får eleverna också möjlighet att reflektera över vilka faktorer som kan hjälpa dem i deras eget lärande.