Läroplanen (LGR11):

*Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

 *Verktyg för teckning, måleri, tredimensionellt arbete, fotografering och hur dessa benämns.

 *Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Bildgrammatik

 

För att känna igen och använda olika tekniker och material kan man arbeta stegvis utifrån angivna instruktioner. Genom att arbeta efter en gemensam ram kan elever ta hjälp av varandras arbete, utan att nödvändigtvis behöva befinna sig på samma ställe. Nackdelen med denna typ av uppgift kan vara att elever kan känna stress över att "hamna efter", eller tröttna på att arbeta med samma motiv om och om igen. Oavsett är detta ett användbart sätt att få fokus till material och verktyg, istället för prestation och avbildande av konkreta objekt. Om elever också anvisas att dokumentera på samma vis som ovan visad dokumentation så inkluderas arbete med digitala hjälpmedel tillsammans med experimenterande och utforskande arbete.


 

Material: Material enligt anvisningar. Varje enskilt steg anger vilket material som krävs. Instruktioner för bilduppgiften följer här nedanför.
 

Instruktioner:

 

1. Tillverka tittruta, skär ut en glugg stor som ett frimärke.

 

2. Lägg tittrutan på bilden du valt och leta efter en yta som är både rik på kontrasten mellan ljust och mörkt, samt att du kan se statiskt eller dynamiskt.

(STATISK= balans, stillastående, jämvikt ex: spegelsymmetri DYNAMISK= energi, rörelse riktning ex: sportbilder, ofta diagonal riktning )

 

3. Förstora den lilla bilden till 15 x 15 cm, använd grafitstift och blyerts.Prova gärna olika sorters papper.

 

4. Översätt den svartvita bilden till färg, 10 x 10 cm genom att riva färgat papper. Gör två olika, statisk och en dynamisk av samma grundformer. Du kan använda papperet som pusselbitar för att göra båda varianterna, riv, vrid, vänd, pussla ihop igen.

 

5. Färgbilden översätter du till textilt material. Limma tygbitar? 15x15 cm. (Broderade bilder? Quiltade?)

 

6. Den textila bilden översätter du till akvarell, 10x10 cm. Akvarellpapper, prova olika grängat papper och jobba med riktiga penslar. Testa även här på olika sorters papper.

 

7. Akvarellen översätter du till oljepastellkrita och specialpapper, samma storlek.

 

8. Gör en repris med torrpastellkrita och samma papper, samma storlek. Variant: Försök att vända på färgerna till komplementfärgerna.

9. Måla en kopia av din bild från 6,7 eller 8 och använd akrylfärg och duk.

 

10. Du får nu 12 stycken kopior av mig på din färgbild i papper och dom använder du till att göra ett mönster. Använd alla 12 bitarna. Konstruera ett mönster där ditt original bildar antingen ett dynamiskt mönster eller ett där ditt original bildar ett statiskt mönster. Vrid, vänd, prova, testa variationer..

 

11. Översätt en av mönsterpassbilderna till svartvitt igen. Jobba med gråskalan och svärtan och ljuset.

 

12.Välj en av dina färgbilder från dagens arbete, ta ett A3-papper eller större och kopiera upp bilden. Välj själv ett färgmaterial som passar till ritpapperet och utnyttja hela ytan på papperet.