LÄROPLANEN (LGR 11) SÄGER ATT:

 

Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

  • ad är Hållbar konstSånt som håller, skräp (papper plast plåt naturmaterialEkologiskt fotavtryckNärproducer/fairtraideInnehåll. Kunskap omSten (stonehedge, Digitalt2: vi har bara en jordglob! Förbrukande konst/nöje exempelvis inomhusskidanläggning. Hållbart?Hållbar konstexempel: restparti av flipflops, petflaskor, plastpåsar (skrynkla,klipp) burkar, kapsyler, tandpetare, gräs, elkablar sugrör, ätbar konst kartongtankeställare: hur mycket plast har du använt idag?HÅLLBAR KONST MED BUDSKAP: Bygg något som förmedlar ett hållbart budskap i ååtervinningsmaterial: (välj ett material- kartong , plast eller  metall  (exempel: chris jordan –poientili – pantburkar på 30 sekunder i USA)IDE: Vi bygger en sol av kartong (toarullar och  kartongbitar) och illustrerar att ju fler solstrålar (miljöinsatser) desto gladareReflektioner:Enkelt /billigt /användbart i skolanViktigt: Ge konkreta exempel Visa bilder av kända/okända konstnärer som skapat hållbar konst (med budskap)Lgr11:Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas […] få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medieUndervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att använda sina kunskaper om olika typer av bilder i det egna bildskapandet.• kommunicera med bilder för att uttrycka budskundersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, s20 (kurspSkolans uppdrag är att genom ett övergripande perspektiv i undervisningen belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

  • Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas och ge erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design och konst ingår.  Den ska  även bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa, och bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier.

Undervisningen ska sammanfattningsvis ge förutsättningar för att utveckla förmågan att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap. Eleverna ska få möjlighet att undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, samt utveckla kunskap om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika material och uttrycksformer (LGR 11 2011, s.20).

 

Uppgifterna här nedanför har jag fått prova på genom att besöka:

Science Centret "Navet" i Borås https://www.navet.com/

 
Uppgifterna krävde ett undersökande, problemlösande arbetssätt och erbjöd möjlighet att framställa, presentera och tolka olika bildbudskap.

HÅLLBAR KONST MED BUDSKAP

Bygg något som förmedlar ett hållbart budskap i ett återvinningsmaterial:
 

Välj ETT material- kartong , plast eller metall. Då blir det lättare att återvinna konstverket när det är dags för det. Detta blir ett billigt och roligt sätt att öva förmågan att uttrycka budskap genom bildkonst. Idén i dethär exemplet är att med hjälp av kartong illustrera att desto fler solstrålar desto gladare sol, alltså ju fler som gör aktiva miljömedvetna val, desto större chans att göra skillnad.

MATERIAL:

skokartong, toarullar, lim, papperstallrik, tuschpenna, sax

Här är utrymmet för egna kopplingar och kreativt tänkande stort. Utan förförståelse för hur ett budskap kan gestaltas genom konsten är konkreta exempel av vikt. Hur har andra tänk/gjort för att förmedla ett hållbart budskap, och vilka material har de använt sig av?

 

Tillsammans med elever är möjligheterna kring ett liknande koncept många. Om tidsutrymme för insamling av skräp saknas kanske skolans matsal kan bistå med slängda matrester och plasthanskar? Detta skulle kanske generera ytterligare en diskussion kring hur mycket avfall skolan har, och kanske vidare upptäckten av vilka åtgärder som skulle kunna minska.  Valet av material beror givetvis på vilket "skräp" som finns att tillgå, men med konkreta exempel kan det för många vara lättare att visualisera och utforma en egen idé. Med konkreta exempel följer också möjligheten att få kunskap om aktuella samhällsfrågor, historiska monument, kända konstnärer, tidstypiska material osv..

 

Det är viktigt att ge konkreta exempel! Visa bilder av kända/okända konstnärer som skapat hållbar konst (med budskap)

(exempel: chris jordan –poientili – konsumerade pantburkar på 30 sekunder i USA)

(andra exempel: 1: stonehedge,   2: trä   3: antik grekisk keramik   4: ätbart   5: knappar och kapsyler   6-7: metall   8: tyg   9-11: veckotidningar   12-13: plast   14-15: kartong)

(design)

https://www.benjaminhubert.co.uk                                        https://carlosortegadesign.net

 

 

ANVÄNDBARA FRÅGOR:

Vad är Hållbar konst?

  1. Konst som håller  (naturmaterial som trä, gräs, sten, mat etc.)

  2. Återvinningsbar konst (kartong, plastpåsar, plåt, burkar, kapsyler, etc.)

  3. Konst i Sten (exempelvis stonehedge, påskön)

  4. Digital konst

Vad är inte Hållbar konst?

  1. Förbrukande konst (exempelvis ljusdekorationer vid jul)
  2. Förbrukande nöje (exempelvis inomhusskidanläggning)
 

SMÅTT OCH GOTT:

En tankeställare som uppgift:

Hur mycket plast har du använt idag? alternativt
Ta reda på hur mycket plast du använder från att du gått upp på morgonen till det att du kommit fram till skolan/jobbet.

Problematisera och diskutera hur plast-användandet ser ut i klassen/gruppen. Vad innehåller de olika plastsortera? Är användandet problematiskt? varför/ varför inte? Vad kan vi göra för att minska/ändra plastförbrukning?

En återvinningsuppgift:

Vilket material tar längst/kortast tid att slitas ned och försvinna i naturen av frukt, tändstickor, glasplaska, cigaretttfimp, aluminiumburk, petflaska och ett mjölkpaket? Gissa genom att ordna i kronologisk ordning längst en tidslinje (ett snöre). 

Fler lektionsförslag om hållbar utveckling koppade till läroplanen och knutna till olika ämnen:

(material från "Håll Sverige rent")

https://www.hsr.se/sites/default/files/content_media/skrappaschemat_low.pdf