Röhsska museét i Göteborg
"Se med andra ögon"
Vad?
Besök Röhsska museét i Göteborg och uppleva en utställning med taktila föremål för att sedan sedan på egen hand skapa en taktil utställning om någon av Sveriges fem erkända nationella minoriteter, exempelvis samer.
Hur?
* Besök Röhsska museét för att uppleva en taktil utställning som presenterar Japansk form. Anteckna under besöket olika exempel på taktila upplevelser
* Ta reda på exempelvis typiska samiska kläder, ord och/eller vanor
* Skapa tredimensionella föremål och ställ ut tillsammans med egeninspelade ljud/ord om föremålen
Kläder: Samarbeta med syslöjd och skapa samekläder i typiska tyger och former.
Vanor: Bygg tredimensionella modeller (av exempelvis lera, paiper maché, stuvbitar av tyg, mossa, trä), exempelvis verktyg, djur eller andra ting som är representativa för det samiska folket).
Ord: Bygg en tredimentionell modell av ordens betydelse, exempelvis baarhkoehkadtjh (kängor) och skriv bara det samiska ordet
* Ha en utställning
Varför?
Elever får på detta vis skapa något eget med inspiration av kulturliv, historia, språk och andra seder och bruk. Detta vidgar deras kunskaper om människor som lever på andra sätt, och ger också tillfälle att träna flera sinnen. Läroplanen (LGR 11) beskriver att "skolan ska präglas av omsorg om individen, omtanke och generositet. Utbildning och fostran är i djupare mening en fråga om att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner, språk, kunskaper – från en generation till nästa" (Lgr 11 2011, s.9). Elever har rätt att möta kulturer som är en del av deras samhälle genom skolan, något som kan främja förståelse och acceptans för kulturella skillnader.