Läroplanen (LGR 11):

 

* skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material

* formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker (LGR 11, ss. 20, 213)
 

Linoleumtryck

* Tillverka en egen tygpåse

* Skär ut ett eget tryck i linoleum och tryck på din tygpåse med textilfärg

Material: Tyg, symaskin, tråd, textilfärg, linoleum, tapetkniv

Att trycka på tyg med linoleum kräver precision. När det egna trycket ska skäras ut krävs också relativt god motorisk förmåga för att hantera materialet och verktygen. Vidare krävs också kunskaper om hantering av en symaskin för uppgiften. För att kunna utföra denna uppgiften med elever skulle flera moment behöva förenklas eller tas bort helt. Jag skulle möjligtvis utföra uppgiften i en årskurs 4, 5 eller 6, men då skulle ändå några mallar för de egna trycken vara användbart som stöd för hanteringen av tapetkniv och linoleumplattan.

 

LINOLEUMTRYCK MED BARN:


 

 Att prova på att trycka tillsammans med en åk 5 elev bekräftade mina misstankar om att skärandet i linoleumplattan är en något för stor utmaning för ovana händer. Bristen på tillgänglig symaskin gjorde att jag också valde att plocka fram enfärgade kläder att trycka på. Jag som redan provat på att skära i linoleum lyckades karva fram några användbara mönster. Tillsammans provade vi också på utmaningen att karva in bokstäver för att kunna trycka namn, vilket krävde flera experimentranden innan bokstäverna hamnade åt rätt håll.

I samarbete försökte vi oss på en "höstdesign" och som självständigt test valde åk 5 eleven att trycka namn för att göra en kompiströja.

För att anpassa uppgiften till en förskoleklasselev valde jag att helt ta bort linoleum-momentet. Förskoleklasseleven skapad istället tryck med hjälp av andra objekt och verktyg som penslar, stenar, pinnar och en tvättsvamp.