EGO-TEMA

Med hjälp av skapande, bilder, språk och hållbart material förmedla något om sig själv :)

LGR 11

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap och analysera bilders uttryck, innehåll och funktion

• skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg, samt med olika material

• undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder

  • Bild och ego-tema. Arbetsfokus:
    Synliggör och fokusera arbete kring processen för att undvika att fokus enbart landar på slutprodukten. 

Exempel: Använd ”skräp” för att skapa en fantasifågel som visar vem jag är.
 

 
 

  Fantasifågel

Hur skulle du själv se ut om du vore en fantasifågel? Vilken form, färg, material? Vilken aktivitet, sinnesstämning?
 

Material: Använd skrot, skräp, spill och allt annat material du kan hitta


 

En uppgift för att reflektera över och synliggöra egenskaper, att förtydliga vem jag är med hjälp av bild. Kärnan i uppgiften ska vara att förmedla den egna personligheten. I en elevgrupp hjälper inte bara denna uppgiften till att synliggöra individen i gruppen, den kan också hjälpa till att stärka eleverna identitet och självuppfattning. Med denna uppgiften är utrymmet för presentation och reflektion viktig. Att få bli synliggjord i en grupp kräver tid till att få presentera de egenskaper man vill framhäva, vilka material som valts och varför. Genom att starta med att synliggöra individen i gruppen tillvaratas gruppens idéer och erfarenheter.

  Egolåda
 

Bygg en låda. Innehållet ska handla om dig- tänk "självpresentation". Svara på vad du är bra på (minst 5 saker!), lägg sedan till din bakgrund, omgivning, familj, traditioner, drömmar, livsåskådning osv.

MATERIAL: Använd allt material du kan komma på- Blanda fritt


 

Tanken med denna uppgift liknar fantasifågeln. Fokus ska ligga i processen av arbetet, lådan i sig behöver aldrig bli "färdig", utan kan ständigt byggas vidare på. Fokus ligger på materialet och förmedlingen av ett budskap.

Att arbeta på detta sättet ger på samma sätt som fantasifågeln en förutsättning för alla individer i en grupp att få framhäva sina styrkor, och därmed också möjligheten att dra nytta av dem och lära av varandra. Här synliggörs också vilka material som varje individ föredrar att använda, och därmed också vilka material som behöver mer undervisning. I en elevgrupp är det viktigt att varje individ får välja om de vill gå in i en "egen skaparbubbla" eller om de vill använda sig av medlemmar i gruppen för att komma igång med sitt arbete. Att presentera sig själv kan vara svårt och därför är det viktigt att vissa kriterier om vad som ska finnas med ges, samt att läraren poängterar att det är fritt att inspireras av varandra.